fbpx

Sfântul Sava, sărbătorit de Uniunea Sârbilor din România

Uniunea Sârbilor din România (U.S.R.) a organizat, ca în fiecare an, la sfârșitul lunii ianuarie, acțiunea culturală ,,Svetosavska akademija”/,,Sărbătorirea zilei Sf. Sava” în scopul promovării obiceiurilor culturale tradiționale și conservarea valorilor

Sf. Sava, părintele spiriual al sârbilor, este sărbătorit de către credincioșii de rit vechi în data de 27 ianuarie. În cultura sârbă și viața duhovnicească ocupă un loc aparte, fiind considerat unul dintre cele mai importante figuri ale istoriei sârbe, primul arhiepiscop al Bisericii Ortodoxe Sârbe autocefale, dedicându-și viața în slujba ortodoxiei, protecției poporului sârb și limbii materne, astăzi, în memoria colectivă este amintit ca fiind protectorul școlilor.

Sfântul Sava, pe numele său secular Rastko Nemanici (Растко Немањић), a fost un prinț sârb al Casei Regale Nemanici (Немањић), încă de tânăr a renunțat la tot ce îi putea aduce viața regală și s-a călugărit pe Muntele Athos. A fost înfăptuitorul Bisericii Ortodoxe Sârbe independente, a ctitorit mai multe mănăstiri, a redactat prima constituție din Serbia  și a avut o puternică influență a supra literaturii sârbe medievale.

Sfântul Sava, sărbătorit de Uniunea Sârbilor din RomâniaÎn acest an, la Timișoara, evenimentul cultural dedicat Sf. Sava s-a desfășurat pe 26 ianuarie, în sala de spectacole a Operei Naționale Române din Timișoara. Spectacolul cultural a cuprins concertul Corului mixt al Catedralei Ortodoxe Sârbe din Timișoara, un program de recitări organizat de Studioul de Teatru sârbesc ,,Talija” și un spectacol folcloric susținut de Ansamblul Național de dansuri tradiționale al Republicii Serbia, iar cuvântul de învățătură a fost rostit de către exarhul mănăstirilor Ortodoxe Sârbe de Timișoara, egumenul Iustin. De asemenea, Sf. Sava a fost sărbătorit și de către elevii Liceului Teoretic „Dositei Obradovici” din Timișoara.

Reclame

Spectacole culturale dedicate Sf. Sava au fost organizate în mai multe localități ale comunității locuite de minoritatea sârbă: Reșița, Arad, Sânnicolau Mare și Moldova Veche. Alături de sârbi, la evenimente au participat toți cei care iubesc tradiția și folclorul sârbesc, astfel aducând un plus de valoare caracterului intercultural al Banatului.  

Sfântul Sava, sărbătorit de Uniunea Sârbilor din România

Sfântul Sava, sărbătorit de Uniunea Sârbilor din România

Du vorba mai departe:
Reclame