Evenimentul, organizat de Rețeaua Europeană pentru Memorie și Solidaritate – care reunește an de an peste 200 de reprezentanți ai instituțiilor și organizațiilor ce se ocupă de istoria secolului XX, va avea loc în anul aniversării a o sută de ani de la încheierea Primului Război Mondial. Ca cetățeni ai Europei Centrale și de Est nu dorim să ne lăsăm angrenați în prea multe manifestări aniversare. Totuşi, evenimentul istoric oferă deopotrivă o evaluare a trecutului și o privire spre un viitor comun, mai bun, în Europa.
Anul 1918 și vremurile tulburi ce a urmat au reprezentat o perioadă de dezintegrare a imperiilor, s-au purtat războaie și s-au desfășurat revoluții, s-au trasat noi granițe prin aplicarea principiului autodeterminării națiunilor, confruntări militare sau decizii politice. Atunci s-a definitivat Europa în forma actuală. Este, așadar, important să trecem în revistă cele mai recente constatări ale istoricilor referitoare la acea perioadă dar și să discutăm despre memoria asupra acelui trecut. Suntem conștienți că perspectiva asupra trecutului poate varia de la sentimentul de satisfacție și împlinire, până la dezamăgire și durere. Scopul nostru este să discutăm despre acest trecut, în deplină înțelegere asupra viziunilor diferite.
Acest Centenar nu este doar un prilej de contemplare a trecutului. Este o bună platformă de reflecție asupra viitorului. În acest context, două chestiuni par a fi deosebit de importante: menținerea păcii și suveranitatea națională.
Interesantă și pertinentă este chestiunea urmăririi felului în care au evoluat modalitățile de încheiere a păcii în ultima sută de ani. În Europa și în lume am beneficiat atât de experiența conferinței de pace de la Paris din anii 1919-1920 cât și de trecerea de la război la pace în 1945-1947. În același timp, trăim în vremuri în care conflictele armate internaționale au fost și încă mai sunt prezente. Totuși, rareori se declară război și se încheie pace prin intermediul unui singur act juridic, în schimb urmează un lung și greu proces de negocieri. Ar fi câteva întrebări importante: Cum se obține pacea cea mai corectă? Poate fi pacea rea sau deficitară și, dacă da, cum ne descurcăm în acest caz? Cum garantăm trăinicia unei păci?
Organizatorii simpozionului își doresc să inițieze o discuție pe temele de mai sus și invită experți din diverse domenii ale vieții sociale și științei. Privind în urmă, la experiențele atât de intense, tragice și sublime, îmbucurătoare și deprimante ale secolului 1918-2018, aceștia vor încerca să facă o analiză a situației Europei actuale și, de ce nu, să ofere perspective asupra viitorului său.