Derulat în parteneriat cu Autoritatea locală a Comunei Saschiz din județul Mureș și Universitatea de Arte din Târgu Mureş (UAT), proiectul „Legături” este finanțat de Uniunea Europeană – UrmătoareaGenerațieUE (NextGenerationEU) ia sfârșit astăzi. Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea unui cadru educațional non-formal și transdisciplinar cu aplicații în artele spectacolului, artele digitale și artele participative (teatru, dans, muzică, creații multimedia, rezidențe artistice), care să completeze și să consolideze agenda culturală a comunei Saschiz (satele Saschiz, Cloașterf și Mihai Viteazu).
Totodată, proiectul „Legături” urmărește facilitarea cunoașterii reperelor culturale locale, naționale și internaționale prin acțiuni informare și de educație culturale, contribuind astfel la combaterea excluziunii sociale prin reducerea decalajelor între mediul urban și cel rural, în ceea ce privește accesul la cultură. Timp de 9 zile, sub îndrumarea atiștilor-mentori Pop Victor Daniel , Simona Maicanescu, Elena Purea, Nuti Dorobantu, Dorobantu Sorin, Sylvie Burger, Eddie Corps Couture, participanții au beneficiat de o formare complexă, inter- și multidisciplinară prin intermediul workshop-urior de teatru, dans contemporan, expresivitate corporală, muzică, teatru de animație, eco-fashion design, dar și a sesiunilor de mentorat derulate de programul taberei.
Pentru promovarea patrimoniului imaterial şi valorile tradiţionale româneşti, în Turnul cu Ceas al Bisericii fortificate din Saschiz a fost deschisă expoziţia vivantă „Flori de ie”, organizată în cadrul Taberei Internaţionale de Rezidenţe Artistice – „Legături” din proiectul cu acelaşi nume, implementat de Centrul de Voluntariat Saschiz în parteneriat cu primăria comunei şi Universitatea de Arte Târgu Mureş. Piesa centrală a expoziției o constituie un costum popular clasic din zona Muscelului, cu vechime de peste 100 de ani, cusutută în „punct gras”, tehnică care astăzi nu se mai folosește și fir metalic argintat.
Expoziția – eveniment cuprinde exponate din colecţia brand-ului „Flori de ie” şi din colecţia personală a Cristinei Chiriac. Aceasta este preşedinte fondator al Confederaţiei Naţionale pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) şi al brand-ului „Flori de ie”, ipostaze în care conjugă în mod armonios toate valorile morale, personale şi profesionale după care se ghidează: familia, tradiţia, valori româneşti, antreprenoriat şi educaţie prin şi în sprijinul artei tradiţionale şi contemporane.
Rezultatele acestei ediții maraton a taberei „Legături” pot fi văzute în continuare pe paginile de comunicare ale proiectului „Legături”, https://www.facebook.com/profile.php?id=100094925020380.