fbpx

Turneu literar al scriitoarei Aura Christi în Spania

ICR Madrid sprijină turneul literar al scriitoarei Aura Christi în Spania, cu evenimente la Madrid, Alcalá de Henares și în localitatea Coslada, în perioada 17-19 octombrie 2023. Proiectul este organizat de Fundația Culturală Ideea Europeană și finanţat de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni.

Aura Christi este poet, romancier, eseist și editor. S-a născut la Chişinău la 12 ianuarie 1967. Distinsă cu numeroase premii literare, între care unele dintre cele mai prestigioase, Premiul Academiei Române pentru Poezie (1996), Premiul Autorul Anului, decernat de Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România (2007), „Omul Anului 2017”, medalia aniversară „Israel 70”, distincții acordate de Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română și Centrul Cultural Israeliano-Român (2018), Premiul de excelență pentru poezie, decernat la Săptămâna Internațională de Artă Poetică Râul Miluo din China (2020) ș.a., Aura Christi este autor a peste 50 de cărți publicate în România și în străinătate. Poemele sale sunt traduse în 20 de limbi. Este redactor-şef al revistei Contemporanul. Ideea europeană, care apare sub egida Academiei Române. Membru al Uniunii Scriitorilor din România. Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. Tema recurentă a cărților sale este exilul geografic şi încercarea de a-şi găsi o patrie în poezie.

Programul scriitoarei:

  • 17 octombrie 2023, ora 19.00 – la sediul ICR Madrid, Aura Christi va susține conferința „Frumusețea va salva lumea. Valori române, valori europene”. Vorbitori: Hector Brioso (hispanist, profesor universitar Universitatea din Alcalá de Henares), editorul Ángel Jiménez de la editura Éride, Dana Oprică (traducător) și Mihaela Rusu (jurnalist Speranța TV). Evenimentul se desfășoară în cadrul prestigiosului Festival Eñe(14 octombrie – 5 noiembrie), ajuns la cea de a 15 a ediție.
  • 18 octombrie 2023, ora 19.00 – în localitatea Coslada din Comunitatea Madrid, la Biblioteca Municipală, scriitoarea va susține prelegerea „Poezie și destinˮ, cu traducere în limba spaniolă asigurată de traducătoarea Dana Oprică. Conferința va avea rol de sesiune inaugurală pentru un club de lectură dedicat literaturii române contemporane organizat de ICR Madrid în colaborare cu Biblioteca Municipală din Coslada. Numeroasa comunitatea românească din orașul Coslada va fi invitată la eveniment.
  • 19 octombrie 2023, ora 18.00 – în orașul Alcalá de Henares, în sala principală a Departamentului de Cultură al Primăriei, va avea loc un recital susținut de poetele Elizabeta Boțan, Corina Oproae și Aura Christi, cu traducerea în limba spaniolă a poemelor.

Pe parcursul acestor zile, Aura Christi va avea, de asemenea, întâlniri cu presa, cu mediul academic și cu alți operatori culturali.

Reclame

Din opera scriitoarei, au fost traduse în Spania volumele de poezie„Grădini austereˮ/„Jardines austerosˮ(Madrid, Éride Ediciones, 2018)și „Orbita zeuluiˮ/„La órbita de diosˮ(Éride Ediciones, 2019). Poemele Aurei Christi au fost incluse, de asemenea, în antologia poetică „Mujer en la aduana – 10 poetas rumanas contemporáneasˮ (Huerga y Fierro, 2022), iar în prezent se află în pregătire„Salonul albastruˮ/„El salón azulˮ(Visor, 2023).

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame