fbpx

Tutun și Revoluție în Cuba

Muzeul Național al Țăranului Român vă așteaptă joi, 31 mai 2018, de la ora 18, la Clubul Țăranului, la o nouă întâlnire din seria Conferințelor de la Șosea.

Viorel Anăstăsoaie, antropolog și bibliotecar al Colegiului Noua Europă, va vorbi despre Tutun și Revoluție în Cuba.

Imaginile iconice cu Fidel Castro și Ernesto „Che” Guevara fumând trabucuri sau cele cu câmpurile de tutun sub soarele tropical produc un puternic efect exotizant, invitând la o călătorie într-o altă lume și/sau într-un alt timp. Cultivat timp de secole înaintea sosirii spaniolilor, tutunul a devenit produsul emblematic al Cubei și, alături de trestia de zahăr, a influențat decisiv istoria insulei din Antile. Importanța economică, influența socială și încărcătura simbolică ale celor două plante au contribuit la constituirea națiunii cubaneze așa cum a demonstrat magistral antropologul Fernando Ortiz în „Contrapunctul cubanez al tutunului și zahărului” (1940).

Sub influența lui Ortiz și bazată pe o cercetare antropologică de teren de 14 luni, această conferință vă propune o incursiune într-o comunitate de țărani cultivatori de tutun din Vuelta Abajo, renumita regiune din vestul Cubei. Cine sunt acești producători ai celui mai bun tutun din lume și care este logica modului de producție local? Care sunt relațiile de muncă în fermele de tutun? Ce face valoarea unei recolte și reputația unui producător? Cum au fost schimbate viețile țăranilor de Revoluția cubaneză și cum percep ei transformările socio-politice ale ultimelor decade ale socialismului cubanez? Cum poate un model de agricultură bazat pe calitate și muncă intensivă să funcționeze într-un model etatist și monopolist și care este viitorul acestuia?

Intrarea este liberă.

Du vorba mai departe:
Reclame