fbpx

Voci feminine în cultura românească din Israel

Pentru a celebra atât Mărțișorul cât și Ziua Internațională a Femeii, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv va organiza și găzdui un nou episod din seria „Voci feminine în cultura românească din Israel” și le va avea ca protagoniste pe artistele israeliene originare din România: Iris Dan (poetă și traducătoare), Victoria Sara Dazin (prozatoare și artistă vizuală) și Beatrice Bernath (artistă vizuală și poetă).

Evenimentul, desfășurat în limba română, va avea loc pe 7 martie, de la ora 17:00 la sediul ICR Tel Aviv și va cuprinde și un intermezzo muzical, în interpretarea pianistei Liana Herman și a sopranei Terry Gabor.

Cu această ocazie, artistele își vor prezenta operele și evoluția profesională de-a lungul timpului, oferind o perspectivă feminină asupra actului artistic și subliniind contribuția femeilor la peisajul cultural israelian. De asemenea, acestea vor discuta despre cum realitatea dură a războiului (izbucnit în data de 7 octombrie 2023) a schimbat radical atât perspectiva individuală, cât și cea de grup, privind rolul societal al artistului pe timp de război.

Iris Dan, absolventă a Facultății de Limbi Străine de la Universitatea București, profesează de mult timp ca traducătoare. De asemenea, a publicat două volume de poezie în engleză și mai multe e-books, în engleză și în română. Poeziile sale au apărut în numeroase antologii și reviste, iar eseurile în limba română s-au bucurat și ele de apreciere și includere în diverse publicații. De-a lungul timpului, a primit diverse distincții, precum premiul I la concursul internațional de poezie ”Reuben Rose”. Anual, conduce workshop-uri de poezie. Este membră a grupului internațional de poezie Voices.

Reclame

Victoria Sara Dazin, care se identifică ca scriitoare, ilustratoare și artistă vizuală, a publicat diverse materiale în ziarele locale Revista Mea și Orient Express. De asemenea, a scris poezii și nuvele, unde perspectiva feminină asupra lumii actuale constituie un punct central, precum Women’s World in My Artwork (OURBOOX.COM, 2014). Ca artistă vizuală, a participat la expozițiile de grup ”Forms Create Art” (Modiin, 2015) și ”The New Israeli Art Collection-Contemporary Israeli Art” (Tel Aviv, 2016). Lucrările sale au fost publicate în ”Anthology of Israeli Artists, Israeli Art 2000-2023”.

Beatrice Bernath a absolvit Facultatea de Arte Plastice a Universității din Haifa, unde activează și în continuare ca profesoară în cadrul Departamentului de Gravură și Fotografie, fiind și profesoară de sculptură și pictură la licee de artă din Israel. Membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Israel și a Asociației Scriitorilor Israelieni de Limbă Română, artista participă în mod frecvent la expoziții solo și colective organizate în galerii și muzee din SUA, Europa și Israel.

Cu ocazia evenimentului, vor fi oferite mărțișoare.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame