fbpx

Ziua Culturii Naționale 2024, sărbătorită în Polonia

Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, Institutul Cultural Român de la Varșovia invită publicul la un eveniment de celebrare a patrimoniului arhitectural construit din România, prin prezentarea, din mai multe perspective, a bisericilor fortificate din Transilvania. Evenimentul va avea loc miercuri, 17 ianuarie 2024, de la ora 18:00, la sediul Ambasadei României și ICR Varșovia din str. F. Chopina 10.

Punctul de pornire va fi expoziția de fotografie „Din zbor. Bisericile fortificate din Transilvania”, semnată de fotograful Ionuț Macri. Artistul român se va întâlni cu publicul invitat și va dialoga despre bisericile fortificate din Transilvania cu arh. Łukasz Galusek, directorul adjunct al Centrului Internațional pentru Cultură de la Cracovia, redutabil specialist în patrimoniul arhitectural românesc, autorul unui album dedicat României, în care bisericile fortificate din Transilvania au un capitol dedicat.

Evenimentul va fi completat de proiecția filmului documentar Colonizarea sașilor (producție TVR Timișoara, 23 min), care prezintă istoria colonizării sașilor, începând de la perioada cruciadelor, și bogăția creației țărănești din sudul Transilvaniei.

La finalul evenimentului, publicul va fi invitat la un pahar de vin românesc, la început de An Nou și de nou sezon cultural românesc în Polonia, deschis prin Ziua Culturii Naționale. Discuțiile din cadrul evenimentului vor fi purtate în limbile română și polonă, cu traducere consecutivă. Filmul proiectat are subtitrare în limba polonă.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame