fbpx

Ziua Culturii Naționale: recital extraordinar la ICR New York și Kennedy Center din Washington

Ambasada României în Statele Unite ale Americii și Institutul Cultural Român din New York celebrează Ziua Culturii Naționale în America de Nord printr-un mini-turneu de muzică clasică, care va avea ca protagoniști doi muzicieni de renume internațional: violonistul Alexandru Tomescu și pianista Sînziana Mircea.

Concertele susținute de cei doi muzicieni vor avea loc vineri, 12 ianuarie 2024, ora locală 19:00, la sediul reprezentanței ICR New York din Midtown Manhattan, și luni, 15 ianuarie 2024, ora locală 19:00, la John F. Kennedy Center for the Performing Arts din Washington, D.C.

Cele două concerte camerale, prezentate sub titlul „Remember Enescu. Bijuterii muzicale”, vor surprinde publicul american printr-un repertoriu fabulos. Cei doi muzicieni vor interpreta fragmente din operele muzicale Balada, Lăutarul și Hora Unirii, aparținând compozitorului George Enescu, Dans Țărănesc de Constantin Dumitrescu, Centone di sonate, Op. 64, MS 112: Sonata No. 1 in La Minor pentru vioară și chitară de Niccolò Paganini, Meditație din opera Thaïs de Jules Massenet, Schön Rosmarin și Caprice Viennois de Fritz Kreisler și Introduction and Rondo Capriccioso de Camille Saint-Saëns.

Este o mare bucurie să revin pe scenele de concert americane, în evenimentele organizate de ICR New York și Ambasada României în America, la New York și Washington. Împreună cu remarcabila pianistă Sînziana Mircea voi prezenta un program muzical ce s-a bucurat de un deosebit succes atât la Viena, Madrid, Budapesta sau Ljubljana, cât și la Beijing. Recitalul are în centrul său personalitatea lui George Enescu și câteva dintre lucrările sale preferate. Cred ca este o oportunitate unică pentru publicul american să redescopere unul dintre cei mai mari muzicieni și artiști ai sec XX – George Enescu”, a declarat violonistul Alexandru Tomescu.

Reclame

„Sunt extrem de fericită să revin în SUA alături de violonistul Alexandru Tomescu, în anul în care se împlinesc 20 de ani de la debutul meu, care a avut loc chiar la Washington, D.C. Fiecare revenire în SUA a fost specială, dar aceasta este cu atât mai emoționantă întrucât cele două concerte sunt dedicate Zilei Culturii Naționale. Mulțumim din suflet ICR New York și Ambasadei României pentru șansa de a ne întâlni cu publicul american la început de an! Abia aștept să ne revedem și să ne bucurăm împreună de magia muzicii!”, a afirmat pianista Sînziana Mircea.

Concertul care stă la baza mini-turneului organizat cu ocazia Zilei Culturii Naționale în America de Nord face parte dintr-un turneu internațional mai amplu susținut sub egida Concursului Internațional Remember Enescu 2023, derulat în cadrul programului cultural „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” de Universitatea de Vest din Timișoara.

Recitalul de la New York face parte din „Seratele Enescu de la New York”, unul dintre programele permanente ale Institutului Cultural Român de la New York, lansat în anul 2019, care urmărește promovarea muzicii lui George Enescu și a altor compozitori români importanți prin intermediul unor recitaluri și concerte camerale de cea mai bună calitate, acoperind o gamă largă de stiluri și genuri și având ca protagoniști cunoscuți muzicieni români sau de origine română, americani și internaționali. În perioada pandemiei, „Seratele Enescu” s-au desfășurat în regim online, iar începând din 2022, evenimentele din spațiul fizic sunt difuzate și pe rețelele de socializare ale ICR New York, într-o abordare „hibridă”, offline/online, care le oferă o acoperire mai largă.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame