fbpx

Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Beijing

Ziua Culturii Naționale a României este sărbătorită în capitala Chinei printr-o expoziție de artă urbană și un concert de muzică neoclasică, organizate de ICR Beijing.

Expoziția „Privire asupra Deconectării” este realizată de Dani Ghercă și va putea fi vizitată la Centrul Choi din Beijing în perioada 13-29 ianuarie 2024. Vernisajul expoziției din 13 ianuarie este completat de un concert de muzică neoclasică, compusă special pentru acest proiect de către Mischa Blanos, talentat pianist și compozitor neoclasic român.

„Privire asupra Deconectării” explorează schimbări ample în condiția umană, evidențiind alienarea și confuzia generate de viața digitală și individualismul radical. Imaginile înfățișează orașul într-o lumină rece, redus la date, oferind o iluzie de conectivitate și proiectând vise deepfake. Proiectul include 15 lucrări noi, imprimate pe suprafețe imense, create de Dani Ghercă în SUA și China, din 2020 până în prezent, care vor fi expuse în diferite zone ale Centrului Choi, oferind publicului o călătorie captivantă și imersivă în cultura română contemporană.

Dani Ghercă (1988, București) folosește fotografia pentru a examina noțiunile de urbanitate, scară și deconectare. În căutarea sa fotografică, el își propune să transmită o senzație de confuzie, admirație și claustrofobie, realizând imagini aeriene ale diferitelor metropole din întreaga lume. Artistul face aceste fotografii dintr-un elicopter, schimbând perspectiva și lăsând în urmă toate punctele de referință posibile, reducând orașul la un joc abstract de formă, culoare și lumină. Elementele strălucitoare din compoziție sunt reflexiile de pe elemente metalice, acoperișuri și fațade. Expoziția este completată de muzică neoclasică, compusă special pentru acest proiect de Mischa Blanos, care va susține un concert de muzică acustică – electronică live (40 min.), în deschidere.

Reclame

Mischa Blanos utilizează pianul ca instrument inovator, colaborând cu sintetizatoare, integrând groove-uri organice și prezentând aranjamente muzicale surprinzătoare. Cu piese remarcabile precum „Second Nature”, „Indoors” și albumul său de debut, „City Jungle”, Blanos explorează metaforic peisajul urban și reflectă asupra impactului pandemiei asupra culturii și vieții sociale.

Centrul Choi este un spațiu dedicat activităților culturale de înaltă ținută, care includ expoziții, concerte, conferințe, rezidențe și spectacole. Patronat de Fundația Jonathan K.S. Choi, în parteneriat cu Ambasada Franței în China și clusterele Institutelor Culturale din Uniunea Europeană (EUNIC), centrul este fosta locuință a fondatorului celebrului District de Artă 798, Huang Rui, un artist chinez al cărui nume este strâns legat de arta contemporană din China.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame