fbpx

Ziua Internațională a Limbii Elene la MNLR

În vederea recunoașterii și sărbătoririi limbii elene în întreaga lume pentru contribuția sa la modelarea culturii vestice de-a lungul secolelor, ziua de 9 februarie a fost declarată Ziua Mondială a Limbii Elene.

În 2017, ziua de 9 februarie a fost declarată Ziua Mondială a Limbii Elene. Institutionalizarea acestei sărbători anuale are ca scop să sublinieze rolul fundamental pe care limba elenă l-a avut de-a lungul timpului. Limba elenă cu diversele sale forme se întinde pe o perioadă de 4000 de ani, având aproape același alfabet.

În vederea recunoașterii și sărbătoririi limbii elene în întreaga lume pentru contribuția sa la modelarea culturii vestice de-a lungul secolelor, a fost aleasă această zi – ziua comemorării poetului naţional grec Dionysios Solomos, autorul imnului național al Greciei, “Hymn to Liberty” (Ύμνος εις την Ελευθερίαν’).

Limba elenă este limbă fondatoare pentru civilizația europeană, dacă ținem cont de contribuția acesteia la terminologia științifică, mai ales în astronomie, matematică, logică și filozofie. Numeroase cuvinte grecești îmbogățesc vocabularul altor limbi, iar în terminologia medicală internațională, 80% din termenii specifici au rădăcini grecești. Literatura greacă antică include lucrări mărețe precum poemele epice Iliada și Odiseea, dialogurile lui Platon, opera lui Aristotel.

Reclame

Cu prilejul Zilei Mondiale a Limbii Elene, Muzeul Național al Literaturii Române și Ambasada Republicii Elene la București, cu sprijinul Uniunii Elene din România și al Camerei de Comerț Bilaterale Eleno-Române, organizează un eveniment cultural, în data de 9 februarie 2023, de la ora 18:00, la Muzeul Național al Literaturii (Strada Nicolae Crețulescu 8), în scopul de a evidenția legăturile între limba și cultura elenă și limba și cultura română.

Ambasadoarea Republicii Elene în București, Excelența Sa Doamna Sofia Grammata, va rosti o alocuțiune în deschiderea evenimentului. Prof. dr. habilit. Tudor Dinu, de la Facultatea de Limbi și Literaturi Străine a Universității din București, va susține conferința cu titlul „Influența limbii elene asupra limbii române”.

Elevi ai Școlii Elene din București „Athena” și studenți ai Universității din București vor recita poeme și fragmente din literatura greacă, iar studenți ai Lectoratului de Neogreacă de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași vor susține un recital de muzică și poezie grecescă, tradusă în limba română.

Reclame

Parteneri: Camera de Comerț Bilaterală Eleno-Română, Uniunea Elenă din România

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame