fbpx

Ziua Națională a României, sărbătorită în Spania

Cu ocazia Zilei Naționale a României, la data de 1 decembrie 2023, Institutul Cultural Român de la Madrid și Asociația Obatalá din localitatea Coslada, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, prezintă filmul documentar „România sălbatică” , regia Dan Dinu și Cosmin Dumitrache (2021, versiunea originală cu subtitrare în spaniolă).

Proiecția filmului va avea loc la Centrul Cultural Margarita Nelken, Avd. Príncipes de España 18, Coslada de la ora 18:30, ora Spaniei.

„România sălbatică ” este cel mai amplu proiect de documentar dedicat naturii din țara noastră. După mii de kilometri parcurși, sute de ore de filmare și mai bine de 10 ani de pre producție filmul prezintă imagini în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării. Din 2018, Dan Dinu și Cosmin Dumitrache au lucrat exclusiv la realizarea acestui documentar. Documentarul încununează întregul proiect fotografic și încheie munca depusă de întreaga echipă și de toți colaboratorii implicați de mai bine de zece ani. Filmul a avut premiera internațională pe 30 iulie 2021 la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), unde a fost distins cu Premiul Publicului.

De asemenea, pentru a sărbători Anul Ciprian Porumbescu,  grupul coral Cantamos,  sub bagheta dirijorului Ignacio Guijarro, va interpreta un fragment din opereta „Crai Nou”. 

Reclame

Corul Cantamos, înființat recent la Madrid,  își concentrează activitatea pe muzica pentru scenă, și în special pe  genurile operă, operetă și zarzuela. În repertoriul acestuia figurează câteva coruri celebre precum Corul Țiganilor din Il Trovatore de Verdi sau Corul Sclavilor Evrei din opera Nabucco  de Verdi, sau slujitorii lui Don Pasquale de Donizetti, dar și fragmente ale operetei Crai nou aparținând unuia cei mai cunoscuți compozitori români, Ciprian Porumbescu.

Coslada din Comunitatea de Madrid este un oraș din Spania, situat în provincia Corredor del Henares din estul Madrid-ului, cunoscută pentru numeroasa comunitate românească. Conform datelor statistice furnizate de Encuesta de Población Activa de España (EPA), la nivelul anului 2021, în Coslada era un total de 10.833 români (7,17%).

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame