fbpx

Experiențe etno-gastronomice la Muzeul Astra Sibiu

În perioada 11-14 ianuarie 2024, în Muzeul în aer liber, la Târgul de țară – între orele 11.00 – 16.00 – Muzeul ASTRA organizează evenimentul Răcituri și alte delicatese de iarnă.

În cadrul acestei inițiative, vor fi pregătite câteva rețete întâlnite în această perioadă a anului din Banatul de munte până pe Valea Târnavelor, culese în cercetările de teren ale specialiștilor din Muzeul ASTRA. Prin urmare, vizitatorii vor gusta din piftie în farfurie/ răci în blid/ răci în tăner, popricaș de rugă și zamă cu moare de varză .

Muzeografii vor găti și vor interacționa cu vizitatorii, vorbind  despre instrumentarul din lemn și esențele lemnoase care erau folosite de meșteri, ca nu cumva să amărască mâncarea sau să-i modifice gustul. De asemenea, se vor oferi detalii despre această perioadă a anului, în care se tăia lemnul de diferite esențe și erau prelucrate lingurile din lemn, străchinile și restul instrumentarului.

În primele două zile, joi și vineri, se vor desfășura ateliere gastronomice prin care se vor ilustra toate etapele de pregătire a ingredientelor necesare preparării piftiilor: picioare de porc, urechi, ciolan, oase cu carne afumate. Iar după ce piftiile vor fi lăsate să se odihnească și să se închege peste noapte, vor fi servite sâmbătă și duminică, alături de alte preparate cu poveste ale bucătăriei tradiționale românești. 

Reclame

Sâmbătă se va găti popricaș de rugă ca în Banatul de munte, un preparat ce valorifică ceea ce nu constituie „fruntea” cărnii la vacă, porc sau pasăre. Al doilea preparat cald în ziua de sâmbătă va fi ciorba cu carne de porc acrită cu moare de varză. Duminică, pe lângă preparatul rece,  piftiile, se va mai servi și o ciorbă acră cu afumătură de porc și hrean.

Pentru că doresc să prezinte modalitatea de confecționare a instrumentarului folosit în cuhnia tradițională, doi meșteri rudari vor fi alături de muzeografi de vineri până duminică, pentru a lucra lemnul de esență moale, transformându-l în obiecte folositoare încă în bucătărie. Alături de instrumentarul care va fi proaspăt confecționat, o expoziție va arăta recipiente și modalități de a conserva hrana în perioada rece.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame