fbpx

Carnaval organizat de comunitatea elenă

Sâmbătă, 16 martie 2024, la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București, se va desfășura cea de-a XIII-a ediție a proiectul inițiat de Uniunea Elenă din România cu titlul: „E Vremea Carnavalului! Lunea curată – Καθαρά Δευτέρα”.

LUNEA CURATĂ (KATHARA DEFTERA sau TA KOULOUMA) este prima zi a Postului Mare (Sarakosti), perioada de 7 săptămâni înainte de Sfintele Paşti şi ea urmează după o perioadă de Carnaval de trei săptămâni, cunoscută în Grecia sub numele de Apokries.

În această primă zi a Postului Mare, creștinii încep curățirea fizică și spirituală. Ei ies în natură pentru a înălţa zmee care simbolizează sufletul ce se înalță spre cer pentru a fi mai aproape de Dumnezeu. Şi cu cât zmeul zboară mai înalt, cu atât Dumnezeu aude rugăciunile lor.

În ziua de Kathara Deftera obişnuiesc să consume tarama, halva, legume, fructe de mare, supă de fasolea şi mai ales „lagana”, adică azimă, o pâine nedospită care reprezintă mâncarea pe care izraeliții au mâncat-o în noaptea ieșirii lor din Egipt sub conducerea lui Moise.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame