fbpx

„Pălăria spaniolă” – proiect al Institutului Cervantes, prezentat la Timișoara

Toamna aceasta, timp de trei săptămâni, în perioada 12 octombrie – 5 noiembrie 2023, expoziția „Pălăria spaniolă”, unul dintre cele mai îndrăgite proiecte ale Institutului Cervantes din București, va putea fi văzut de publicul timișorean la Cazarma U, camerele 6, 7, 8, într-un eveniment organizat alături de Ambasada Spaniei în România si Fundația Interart TRIADE.

„Pălăria spaniolă” reunește pălării inspirate din picturi celebre spaniole și hispano-americane, realizate de designerul Cosmina Nicolescu. Cele 16 pălării imaginate de Cosmina Nicolescu invită publicul iubitor de frumos la o călătorie atipică și provocatoare în istoria picturii spaniole și a țărilor de limbă spaniolă, în care publicul îi va redescoperi pe Joaquín Sorolla, Ricardo Balaca, Alonso Sánchez Coello, Claudio Coello, Francisco Goya, Adelardo Covarsí, Pablo Picasso, Francisco Zurbarán, Raimundo de Madrazo, Antonio Berni, Miquel Barceló, Carmelo Fernández, Frida Kahlo, Remedios Varo și Diego Velásquez.

Designerul a abordat acest element vestimentar din perspectiva sa de obiect pictorial: parte dintr-o capodoperă și o formă de expresie artistică. Au fost alese câteva pălării ilustrate în picturi în care rolul acestora are o încărcătură mai mare decât cel superficial de obiect doar uneori folositor. Poate în mod surprinzător, pălăriile reușesc să conțină complexitatea și forța culturii spaniole.

Conceptul pe care îl propune Cosmina Nicolescu pornește de la ideea că „pălăria reprezintă mai mult decât un simplu accesoriu, fiind o notă personală care întregește personalitatea celui care o poartă și prin care, la o privire mai atentă, se pot citi timiditatea, emoția, respectul, politețea rece, dorința de a seduce, nerăbdarea sau pedanteria. Felul în care este purtată pălăria, înclinarea sa, lungimea penelor sau dimensiunea ornamentelor, culoarea și textura pot fi mărci ale identității, intențiilor, calităților, statutului, cantității de alcool consumat, stilului, averii, modestiei, vârstei posesorilor ei”.

Reclame

Cosmina Nicolescu și-a înființat atelierul de pălării Fandacsia în 2007 în București, după mulți ani în care a visat la acest proiect, timp în care a lucrat ca regizor de film și producător. Pe parcursul carierei sale bogate de-a lungul a 20 de ani, a regizat o telenovelă pentru Prima TV, realizată în coproducție cu SonyPictures, o serie de câteva emisiuni culturale pentru TVR Cultural și o emisiune educativă destinată antreprenorilor, pentru TVR2, pentru care a primit Premiul Clubului Român de Presă pentru jurnalism economic. Ulterior, Cosmina Nicolescu s-a concentrat exclusiv pe confecționarea de pălării, a lansat numeroase colecții sub brandul Fandacsia, a realizat câteva mii de pălării, prezentate în cadrul a diferite expoziții, și a fost invitată să facă parte la evenimente precum Design Month Graz – UNESCO City of Design.

Orarul de vizitare al expoziției „Pălăria spaniolă” este următorul: de vineri până duminică, între orele 14:00 – 18:00, miercuri si joi, cu programare pentru grupuri. Expoziția, deschisă în cadrul proiectului Encounters for Sculpture, a Fundației Interart TRIADE,care face parte din Programul cultural național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii” și este finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame