fbpx

Festivalul Internaţional al Filmelor de Foarte Scurt Metraj TRÈS COURT

Festivalul Internațional de film de foarte scurt metraj Très courts are loc în toată lumea în aceeași perioadă, din 9 în 18 iunie 2017 în 80 de orașe din 25 de țări.

Festivalul Internațional de film de foarte scurt metraj Très courts are loc în toată lumea în aceeași perioadă, din 9 în 18 iunie 2017 în 80 de orașe din 25 de țări. La Timişoara, el poposeşte pe 9 iunie, între orele  15 – 22 la Ambasada (str. Anton Seiller, nr. 2).

 

4 minute

Reclame

O panoramă a creației audiovizuale mondiale

Cu maxim 4 minute pentru a convinge, regizorii de foarte scurt metraj cultivă arta de a merge direct la esență și eleganța sintezei . Talentul lor se relevă încă din primele secunde și captează spectatorul din start. Ritmul este susținut, plăcerea e multiplicată…

În contra-curent cu uniformizarea culturii, festivalul prezintă o creație bine ancorată în societăți diverse și specifice. Fiecare oraș decide locul de proiecție, în cinematograf, în aer liber, în biblioteci, muzee, cafenele sau școli, totul în serviciul unui eveniment global și federator.

 

Reclame

Filmele sunt grupate în patru secţiuni: Familială (pentru copii peste 7 ani), Paroles de femmes (cu şi despre femei), Naţională (filme din România) şi Internaţională (filme de peste tot). Dintre acestea, ultimele două sunt competitive, publicul fiind invitat să voteze filmele preferate.

Inițiatorii și organizatorii festivalului: Nanosphère Productions și Asociațiile Très d'Esprit și Pandora (Franța). Institutul Francez din România – CLUJ NAPOCA este coordonatorul festivalului în ţara noastră, dar şi în Ungaria și Slovacia.

Vineri, 9 iunie 2017, de la ora 15, la AMBASADA!

Program:

ora 15 – Selecţia TRÈS COURTS FAMILIAL (pentru copii peste 7 ani)

ora 16 – Selecţia PAROLES DE FEMMES

ora 18 – Competiţia NAŢIONALĂAROUND THE TRÈS COURTS

ora 19 – Competiţia INTERNAŢIONALĂ

Accesul este liber şi filmele sunt subtitrate în limba română

 

Selecția „Familială” pentru copii trezește curiozitatea celor mai tineri spectatori și mai ales a celor care nu au răbdare mai mult de 4 minute. Filmele sunt recomandate copiilor de peste 7 ani.

Competiția  „Paroles de femmes” este centrată pe personaje feminine puternice și contrastante. Veți descoperi portrete și povești de viață foarte diferite, din întreaga lume,  dar toate dintr-o perspectivă feminină.  Indiferent de vârsta lor, sunt independente, ironice și iau cuvântul cu umor sau cu gravitate. Acest mozaic de universuri feminine luptă cu stereotipurile și cu ideile preconcepute.

 
Competiția internațională reflectă ultimele tendințe în creația de film de pe cele 5 continente și reunește anul acesta 36 de filme, care își dispută marele premiu. Ea este difuzată în toate orașele din lume care găzduiesc festivalul.

 Competiția românească regrupează 22 dintre cele mai bune filme scurte din țara noastră, realizate de studenți la film și arte vizuale sau de amatori din toate colțurile țării în ultimii doi ani. Documentare, drame, comedii, animații și filme experimentale, această selecție prezintă o panoramă a României de azi. Ea este proiectată în  majoritatea localităților din România care găzduiesc festivalul.

 

Ca în fiecare an, selecțiile Très Courts sunt o formidabilă oglindă a timpurilor pe care le trăim. Chiar dacă temele care îi inspiră pe regizori sunt eclectice, se pot distinge totuși niște tendințe care traversează filmele din festival.

Unele vorbesc cu lejeritate și umor despre rețelele sociale și noile obiceiuri pe care acestea le provoacă, sau abordează cu auto-deriziune însăși arta creației de film.

Altele creează o atmosferă mult mai densă, inspirându-se din actualitate, și vorbesc despre violența orchestrată de mai marii lumii, de terorism, proteste de stradă și insecuritate.

Între aceste extreme vom experimenta conflictul între generații, vom trăi dificultățile de exprimare în iubire, teama de pierdere sau de doliu dar și momente poetice care îndeamnă la reverie.

Un lucru e sigur, există tot atâția regizori câte maniere de abordare a absurdității unei lumi în perpetuă metamorfoză.

 

 

Du vorba mai departe:
Reclame