Șinteu, un sat de munte așezat pe culmile Munților Șes, din județul Bihor, este probabil inima comunității slovace din România. Este una dintre puținele localități unde slovacii reprezintă majoritatea populației, comunități mai mici fiind întâlnite și în județele Sălaj și Arad. La Nădlac se află biroul parlamentar al deputatului Adrian-Miroslav Merka, reprezentant al comunității slovacilor și cehilor din România.
Ceea ce face Șinteu cu adevărat special este activitatea Consulului General Onorific al Slovaciei în România, Miroslav Iabloncsik, un membru foarte activ al comunității. El a creat în localitate un adevărat ecosistem cultural: un restaurant, un muzeu al sticlei, trasee ecoturistice, ateliere de creație, o fierărie și o pălincărie. Toate aceste inițiative nu sunt doar afaceri, ci și acte de diplomație culturală, menite să păstreze vie identitatea slovacilor din România.
Primii slovaci au ajuns în zona Munților Plopiș din Tatra în jurul anilor 1780, dedicându-se prelucrării lemnului și manufacturii de sticlă. Astăzi, Huta Slavia păstrează vii tradițiile culinare ale comunității. Rețetele vechi ale locului, preparate din ingrediente locale proaspete, vă poartă într-o călătorie gastronomică autentic slovacă. Dacă rețetele video de pe platforma Mâncarea ne aduce împreună – mixul slovac de găluște sau buctele cu gem și budincă – v-au făcut curioși, o vizită la Huta Slavia vă va oferi experiența completă: de la gustul plăcintelor și papanașilor tradiționali, la pălinca din cireșe sălbatice și berea slovacă.
Se spune că „secara și cartoful sunt pâinea slovacului”. O vizită la Șinteu înseamnă să gustați tradiția, să descoperiți istoria și să simțiți că, într-adevăr, mâncarea aduce oamenii împreună.
Dacă vreți să descoperiți ospitalitatea slovacă, mergeți la Huta Slavia: https://www.slavia.ro/huta-slavia









