Paul Agopian este pasionat de bucătăriile orientale, în special cea armenească. A scris o mulțime de articole pe această temă, a dat interviuri TV, radio, a fost chiar invitat să fac parte din juriu la un concurs culinar în Armenia, undeva aproape de granița cu Georgia, a gătit în multe orașe din țară, la diferite evenimente publice sau private. A scris o carte despre mâncarea la armeni – cartea poate fi găsită aici, iar articolul scris de noi despre carte poate fi găsit aici.
Întrebat care este ingredientul lui preferat spune: „Nuca e ingredientul meu preferat, o folosesc des la deserturi pentru că îmi amintește de copilărie.”
Rețeta pe care ne-o propune însă nu este de desert, ci de salată:
„Îmi place să pregătesc când am invitați o salată de măsline verzi cu nucă. E foarte bună și se face ușor, puteți să încercați. Avem nevoie de mMăsline verzi fără sâmburi, roșii, pătrunjel, ceapă, miez de nucă, pastă de ardei, melasă de rodie, ulei de măsline, zeamă de lămâie. Se toacă mărunt ingredientele, se amestecă cu melasa, pasta de ardei, uleiul și zeama de lămâie. La final, se presară nuca tocată și pătrunjelul.”
Noi am introdus-o într-o carte de bucate în format electronic în care am strâns 50 de rețete din comunități. Am propus acolo și niște cantități, deși în bucătăria armenească veche rețetele se transmiteau oral, din mamă în fiică, și se gătea „la ochi” – tot domnul Agopian scrie asta în cartea sa „La masă cu armenii”. Așa că puteți face salată cu proporțiile preferate de ingrediente.
Cartea lui Paul Agopian poate fi citită în întregime aici.









