fbpx

Institutul Francez: showcase despre un subiect marcant pentru istoria minorității germane

Pe 1 februarie 2024, de la ora 19.00, la Pavilionul 32 – Goethe-Institut București (Calea Dorobanților 32) suntem invitați la un showcase despre un subiect marcant pentru istoria minorității germane: un live performance cu actrița Ioana Iacob, cu fragmente din spectacolul „Oameni. De vânzare” (o producție a Teatrului German de Stat Timișoara), precum și o dezbatere cu Carmen Lidia Vidu, autoarea și regizoarea spectacolului, și Germina Nagâț, membră în Colegiul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS).

În cadrul discuției vor fi inserate și fragmente video din spectacol, cu interviuri realizate de Carmen Lidia Vidu cu personaje-cheie pentru desfășurarea acestei acțiuni de peste două decenii, precum avocatul Heinz Günther Hüsch, negociatorul din partea RFG, care a murit în octombrie 2023.

Moderatori: Joachim Umlauf, directorul Goethe-Institut București, și Roxana Lăpădat. Evenimentul este organizat de Institutul Francez din România, în parteneriat cu Goethe-Institut București, ca parte dintr-o serie dedicată politicilor privind minoritățile etnice în Europa, ce se desfășoară în cadrul proiectului Horizon Europe – NARDIV – United in Narrative Diversity?, finanțat de Uniunea Europeană. Pe parcursul a trei ani (2023-2026), proiectul va analiza, din perspectiva schimburilor interculturale, modul în care Europa de Est și de cea Vest se percep reciproc.

În aprilie 2022, Teatrul German de Stat Timișoara a prezentat în premieră producția sa de succes „Oameni. De vânzare”, un spectacol-eveniment de Carmen Lidia Vidu despre comerțul cu etnicii germani din România comunistă, aflată sub regimul lui Nicolae Ceaușescu. Un subiect care a marcat în mod definitoriu nu doar istoria și dezvoltarea teatrului german din România, ci însăși destinul unei comunități cu o vechime de peste 850 de ani în Transilvania și peste 250 de ani în Banat. 

Reclame

Între 1967 și 1989, aproximativ 225.000 de etnici germani au fost vânduți de către regimul comunist Republicii Federale Germane – probabil cel mai mare trafic de persoane din secolul al XX-lea. Unele voci vorbesc despre un act vânzare, altele mai degrabă despre cumpărarea libertății, pentru autoritățile germane acțiunea a fost privită oficial ca un efort de reîntregire a familiilor, iar pentru Securitatea regimului comunist a reprezentat o operațiune valutară specială. Din orice unghi ar fi privit însă subiectul, ce rămâne este dispariția unei importante comunități, visul la un viitor mai bun, traumele celor care au avut șansa și curajul de a face pasul către libertate, dar și durerea celor care au rămas în urmă.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame